Jornades veïnals a Badalona

Federacions i Confederacions de tot l’estat han vingut a Badalona per a debatre i trobar solucions a problemes que ara mateix afecten a tothom.

A Badalona s’han celebrat unes jornades veïnals amb molt d’esforç per part de totes les entitats on s’han pogut fer debats de gran importància.

L’inici de aquestes jornades va ser el dijous 25 a l’associació de veïns de la Pau, on vam parlar del rebut de la llum i el model energètic actual. Els ponents van ser el president de la FAV de Santa Coloma, Tomás Fernández i el nostre president de Badalona, Julio Molina.

Va ser una jornada molt profitosa on es va parlar dels problemes d’aquest model energètic i l’estafa que ens fan als usuaris les grans companyies, el tipus d’impost que ens apliquen a un servei necessari per a nosaltres. No es normal que a productes com la pornografia tinguem que pagar un impost del cuatre percent i al rebut de la llum, paguem com a servei de luxe, un vint-i-u percent.

Però no només vam analitzar el problema que molts ens podem fer una idea, també es tractava de parlar de les solucions que el moviment veïnal té per aquest problema. Nosaltres ho tenim clar, reducció de l’IVA als rebut de la llum, tarifes per trams progressius on pagui més qui realment fa molt més ús, prioritzant el primer tram que doni el servei necessari per a les persones.

El següent dia vam tenir a Can Cabanyes un debat sobre el procés de gentrificació a les nostres ciutats i la bombolla del lloguer que estem patint els ciutadans. El debat va estar dirigit per Adrián Arias, president de la FAV de Gijón i Albert Recio de la FAV de Barcelona.

Aquesta jornada va servir primer per a veure la magnitud del problema, veure qui l’ha provocat, qui s’ha enriquit, les possibles solucions i finalment, exemples que s’han possat en pràctica en altres llocs. La gentrificació es un procés que analitza com els veïns de tota la vida, s’han tingut que anar a viure fora del seu barri o de la ciutat, per l’increment de preus de lloguer d’aquesta zona. Es un problema que ara mateix tenim candent a Badalona, per dos motius principalment, la gent que ve de Barcelona on els alquilers son més alts i el turisme. Com sempre, el que es veu perjudicat, es el veí.

Sense entrar en gran detall, tot aquest problema ve generat pels fons voltors, els bancs i també, els propis veïns. Això es veu afectat sobretot per un problema de fons, amb l’especulació que hem tingut al país, no s’han creat parcs d’habitatge públic de lloguer, som l’excepció d’Europa, on la majoria tenen un alt percentatge d’habitatge públic, al nostre estat, representa un percentatge mínim que no ens permet regular el mercat.

Entre els exemples que ens van posar els companys, eren iniciatives com Alemanya, on s’ha fixat un preu màxim al metre quadrat i penalització amb impostos als propietaris que lloguen pisos a més preu que el fixat.

El dissabte, vam començar amb els companys de la Confederació Estatal d’Associacions Veïnals, el Consell Confederal a Badalona on van venir federacions i confederacions de tot l’estat com Asturies, Murcia, València, Màlaga, Extremadura i més. Com a darreres ocasions, aquests consells confederals ens permeten veure la problemàtica que tenen altres parts de l’estat i les solucions en que estan treballant la resta de companys.

A primera hora després de les salutacions institucionals per part de l’alcalde de Badalona, Alex Pastor, el nostre president, Julio Molina i el president de CEAV Juan Antonio Caballero, es va procedir a treballar en un reglament, per que tant els consells confederals com les assemblees que fem durant l’any, estiguin previstes a un temps i així tots els participants, puguem fer previsió per assistir-hi, entre d’altres aspectes.

Entre els debats del primer dia, vam aprofundir en cohesió social, desenvolupament sostenible i participació ciutadana amb participació a més de les federacions i confederacions de tot l’estat, associacions veïnals de Badalona. Un cop acabada la part de debats, vam acompanyar a tothom a fer una visita per les parts més emblemàtiques de Badalona, el front marítim, el pont del dimoni i finalment la fàbrica de Anís del mono. Una visita que va ser tot un èxit tant per la quantitat d0informació rebuda com per una fantàstica actuació que vam rebre tots els veïns al saló d’actes, tothom va sortir meravellat de la qualitat, tant del so com de la qualitat de l’actuació.

A la nit es va aprofitar per fer un dinar a la Masía de Cal Dimoni on a més de tots els companys que havíem estat al Consell Confederal, ens vam unir a una gran representació d’associacions veïnals i entitats de la nostra ciutat, a les que volem agrair la seva col·laboració. A aquest dinar hi eren pràcticament tota la representació de la societat civil organitzada de Badalona, partits polítics, sindicats, fundacions com Badalona Capaç, PAH, PAC, federacions de territoris veïns com Santa Coloma, etc.

Un cop descansades unes hores, el diumenge al matí vam començar un altre cop el Consell Confederal tractant la comunicació veïnal i la seva articulació, aprovant les resolucions que es van fer entre d’elles, pensions, sanitat, habitatge i molts més temes. Es va informar que l’assemblea de 2019 es farà a Extremadura, on sense dubtes, la Federació de Badalona hi assistirà i participarà com en els darrers tems amb una bona representació.

Crec que van ser unes jornades productives, on Badalona va quedar assenyalada com a lloc integrador i on la participació ciutadana es important i vam tenir reflexions importants on destacaven que el moviment veïnal es més important que mai, som elements transversals que permeten unir reivindicacions i objectius comuns que ara mateix son candents.

Dels temes tractats, haurem de reflexionar i començar a tractar com que model de turisme volem a la nostra ciutat per controlar la gentrificació, Badalona i Santa Coloma poden ser l’espurna que prengui la flama que activi una nova campanya a tota Catalunya com va ser en el seu dia la de l’aigua, però en aquest cas, de la llum. Seguirem treballant en tots els problemes que tenim els veïns i veïnes de la nostra ciutat.

 

Rubén García

Secretari de la FAVB

Acerca de FAVB 75 Articles
Federació d'Associacions de Veïns de Badalona

Be the first to comment

Leave a Reply