Salut és avui ampliar l’espectre de les lluites

Marea Blanca compromesa amb les lluites actuals

Inqüestionable que el moment present, a tots el nivells, local, nacional, estatal, europeu i global és més que preocupant. La regressió civilitzatòria imposada per l’imperi neoliberal, el mercat, és un fet. La desregulació, la impunitat, la corrupció, la privatització d’allò públic són facetes d’una mercantilització rampant.

Ningú amb informació i sentit nega avui que la situació internacional enfila cap a molt perilloses desventures, a cavall del malestar de les gents, de la manca de perspectiva i d’esperança, del fracàs culpable de les polítiques neoliberals. A Europa això és una ventada xenòfoba, insolidària, ultradretana, autoritària, patriarcal, reaccionaria, i sovint feixista,… i a TRUMPpades, arreu, que no sols a Europa. Però parlo ara de salut i sanitat i ho faig plenament conscient que intento aïllar la reflexió del context català, avui en convulsió i dur conflicte. No és aquesta la motivació d’aquest breu text.

Des d’abans d’aquell 2007 de la crisi i les calamitats,  venim resistint un atac deliberat contra el qui es ventava de ser l’ ”estat de benestar”.

Segueixo parlant de salut i des de la vesant de l’activisme social.  Hem demostrat que sabem lluitar, però “ells” van guanyant i no es pensen aturar, decidits a dessagnar més i més els serveis públics, la salut i la sanitat notòriament. Experts en xuclar com paràsits els ja escassos recursos financers públics, fins  a produir als serveis públics una anèmia crònica que els deixi just al límit de la supervivència.

I això en sanitat però a més en tots els determinants socials de la salut, en tots els drets avui hipotecats i malmesos. Parlem de pensions, o d’habitatge, o d’educació…o… ? La única opció raonable és lluitar tothom, seguit, i arreu.  

Res de nou.  Tanmateix el moment és cada cop més crític i l’enfrontament entre el dret a la salut i la mercantilització del sector-negoci és més frontal i virulent.  Com ho és la voracitat sense aturador dels mercats, i la seva determinació d’esprémer l’enorme filó de beneficis espoliant els recursos de recaptació pública… i destinació finalista privada.

Aquesta epidèmia caracteritzada per la triada “por-resignació-autoinculpació” s’estén arreu i esdevé pandèmia. Fins i tot a països i regions que, per riquesa i tradició, semblaven immunes a les privatitzacions i les retallades austericides. S’usen fórmules “consorcials” diverses però amb un mateix objectiu: mercantilitzar la salut.

És doncs vital fer un pas endavant, és necessari retrobar-nos en les mobilitzacions i les lluites, confluir, pensar i actuar en una estratègia comuna cap a la re-apropiació pública, cap a la reversió del que han anat prenent. Per raó i dignitat. Una reacció en legítima defensa pilotada des de la ciutadania empoderada i organitzada, una estratègia a tots nivells i en això estem. Decididament i apassionada.

Cal fer saber, encara que no en parlin els grans medis, – del sistema- sobre:

  • Marea de Marees: Un moviment de trobada, just amb tres anys de vida i creixent. Marees que volen actuar plegades, totes i tots, unint les lluites pels drets socials, econòmics i democràtics. Tots els colors de les samarretes de les distintes marees ciutadanes: Aturats- treball digne, Educació, Pensions públiques, Habitatge/PAH, Renda garantida de suficiència,…
  • La FAVB de Badalona pertenece a la Marea Blanca catalana desde su fundación.

Una veritable trobada en Marea de marees que acabi generant un tsunami i capgirant la situació. Cal treballar en aquesta direcció, fraternalment però sense prepotència ni subterfugis. Organitzacions i institucions que estan sempre convocades a baixar la lluita, i a traslladar-la als seus òrgans i bases.

  • Coordinació de Marees Blanques. Farà dos anys que la Marea Blanca de Catalunya ens hem coordinat amb la resta de marees blanques per la sanitat pública arreu de l’Estat espanyol. De manera respectuosa, plural, fraternal i enriquidora estem treballant i creixent juntes en la diagnosi de la patologia comuna i la posta en marxa d’alternatives. Situacions tan diverses com paral·leles, en agressions i patiments soferts, en objectius/víctimes del mateix sistema depredador. Aplegant anàlisis, experiències i respostes aprenem com l’atac és d’igual autoria i per tant exigeix reunir les nostres capacitats, federar els esforços, avançar plegades.
  • Xarxa europea per la defensa de la sanitat pública. Treballant també de forma gratificant, ens hem incorporat a moviments fraterns que lluiten a escala europea. Ja sigui la Xarxa europea, amb qui coincidim al seu Secretariat, o les  Cimeres social i alternatives com les anyals Alter Summit.  Europa, és immersa dins una enorme crisi, i només tindrà sentit i futur si és democràtica i social. El dia 7 d’abril, como tots el anys vam celebrar el -Dia mundial de la Salut – i vam fer visible la nostra lluita.

No podem abdicar d’aquesta tasca, no volem amagar-nos darrera la resignació paralitzadora, per coherència, raó, humanitat, justícia i dignitat. Estem alçats per la salut i la sanitat publica, i per tots els serveis públics (que insistim vol dir “100 x 100 públics” i no “per al públic”).

La batalla serà llarga i dura, però dia a dia es fa salut i es té l’ oportunitat de conèixer la millor gent del món. Hem enfilat un camí que ha quedat mostrat i demostrat és la millor forma, la més intel·ligent i més segura d’avançar.  No tenim res a perdre i ho tenim tot a guanyar.

Doncs, si fa un temps ja vam poder, ara es pot, i per suposat demà es podrà.

Acerca de FAVB 75 Articles
Federació d'Associacions de Veïns de Badalona

Be the first to comment

Leave a Reply