Festes, mercats i fires

Com que és possible que al nostre Ajuntament hi hagi algú que no sàpiga la diferència que hi ha entre aquest tres esdeveniments -preferim pensar que és ignorància i no mala fe- hem buscat en un diccionari el significat d’aquestes tres paraules.

En primer lloc, entre altres accepcions, diu que una festa és una solemnitat amb què se celebra la memòria o l’escaiença d’un esdeveniment memorable; cerimònia, espectacle, ball, etc., que se celebra en honor o memòria d’un esdeveniment per diversió de la gent.

Pel que fa al terme mercat, el diccionari ens explica que és el lloc públic on es fan les transaccions comercials; conjunt d’activitats de compra i venda de mercaderies dutes a terme pels oferents i els demandants. Per això, hi ha qui considera que un mercat ha de ser competitiu si vol ser atractiu per als consumidors.

Finalment, les fires són llocs de concurrència, en un temps i en un lloc determinat de venedors amb llur mercaderia i compradors, que es munten a les poblacions amb motiu, a vegades, de determinades festes.

A Badalona, durant la setmana, es munten mercats -més coneguts amb el nom d’encants- a diversos espais de la ciutat. Ningú pot negar que només tenen com a finalitat l’activitat comercial i és cert que gaudeixen d’una gran acollida de públic en busca d’una oferta de productes de tot tipus i a uns preus força més competitius.

Als pobles petits són espais referents on tothom es troba i es coneix i, per tant, podríem estar d’acord que, d’alguna manera, s’hi practica la convivència. Tanmateix, a les ciutats ens resulta més difícil afirmar que són llocs de trobada del veïnat. Cadascú va a la seva i el que vol és trobar el que busca al millor preu possible.

També a tot arreu i amb motiu de les festes del poble o de la ciutat es munten fires d’atraccions com a complement de les activitats que organitza l’Ajuntament. En aquest cas no hi ha diferència entre una ciutat i un poble. En ambdós casos hi ha un espai, el recinte firal, on s’instal·len les atraccions i les paradetes dels firaires.

És cert que, tant els mercats o encants com les fires proporcionen als ajuntaments uns ingressos que mai van malament per poder fer coses o solucionar problemes del poble o de la ciutat. També hi ha mercats o fires que tothom visita en busca de diversió o de productes no sempre fàcils de trobar en el comerç tradicional o a les grans superfícies comercials, cosa que suposa, per tant, ingressos per a l’economia local.

A Badalona tenim una festa declarada festa d’interès turístic -sembla que hi ha qui no ho sap- que és la festa per excel·lència de la nostra ciutat. No parlarem del que signifiquen les Festes de Maig -així, en plural- per a tot el veïnat. Ara bé, són les festes que l’Ajuntament organitza amb motiu de la festivitat de sant Anastasi, encara que són moltes les entitats i organitzacions que hi participen.

Hi ha altres festes que s’organitzen als barris darrere de les quals hi ha les associacions de veïns. Avui ja no tenen l’empenta que tenien fa anys, però el veïnat no vol renunciar a unes festes que són possible gràcies als mateixos veïns, els de sempre. I aquest és el problema. Els joves no acaben d’implicar-s’hi i la gent es fa gran i ja no té l’energia o la disponibilitat que tenia quan era jove.

Ara bé, en una ciutat gran -com és el cas de Badalona- també hi ha altres festes que no són d’un barri en concret sinó de tota la ciutat.

Són festes populars organitzades per entitats diverses que necessiten el suport de l’Ajuntament, ja que la seva col·laboració, com a administració, és imprescindible.

És el cas de la Festa Medieval Pirates a Badalona que ningú qüestiona que és una festa popular i de ciutat. Una festa que rememora un esdeveniment històric, però sobretot és un motiu per afavorir les relacions entre les diferents entitats i col·lectius que la fan possible.

La Festa Medieval, vint anys després, s’ha consolidat com un acte de ciutat que atreu gent d’arreu de Catalunya, no només de Badalona. El front Marítim, Dalt la Vila i Canyadó són els escenaris que acullen una multitud d’actes programats. Tanmateix, ningú pot dir que és una festa d’aquests tres barris.

Amb l’arribada de la primavera, Badalona inicia el seu cicle festiu amb la Festa Medieval Pirates a Badalona. Que tothom ho sàpiga i qui vulgui parlar de convivència i cohesió social que no s’oblidi d’aquesta festa i no posi pals al compromís i el treball de les entitats i organitzacions que la fan possible.

Acerca de FAVB 75 Articles
Federació d'Associacions de Veïns de Badalona

Be the first to comment

Leave a Reply