Federal arriba a Badalona

Després de l’exitosa estrena el passat 3 de desembre a Barcelona, i després de projectar-se a diferents ciutats, ens arriba a Badalona el documental Federal dirigit per Albert Solé.

El passat 27 d’abril, al teatre Principal, més d’un centenar de persones vam gaudir d’aquest film que ens explica el que, segons el seu director, és la forma d’organitzar-se que tenen molts estats avançats.

-Vull vulgaritzar el federalisme. He fet aquesta pel·lícula perquè s’entengui que és l’opció política del futur -ha dit Albert Solé.

En aquest documental divulgatiu, hi apareixen personalitats d’arreu del món que d’una forma clara i amena, acompanyats d’imatges espectaculars, ens expliquen la importància del federalisme com a sistema per aconseguir millorar la convivència i la cohesió social.

Federar-se implica que hi ha voluntat de treballar plegats per aconseguir que es respectin els drets humans per a tothom. A través del diàleg i no de la imposició es poden aconseguir els acords necessaris per solucionar els problemes. Per això, el federalisme o és un acord entre iguals o no és federalisme.

Un bon amic de Federalistes d’Esquerres de Badalona m’explica que el federalisme és la millor solució davant la dualitat de sentiments identitaris de caràcter nacional perquè no obliga a ningú a una elecció única i monolítica d’identitat en permetre a les minories, que també existeixen dintre de les minories nacionals, continuar convivint sense sentir-se’n excloses. Tot el contrari del que volen els nacionalismes que són excloents i fomenten la divisió i la confrontació.

-Els federalistes -continua dient-me- apostem per un estat republicà federal, defensem els drets socials i lluiten contra les desigualtats. Per això, davant la profunda crisi política, social i econòmica resultant de les polítiques neoliberals imposades pels governs de dretes -tant central com català- els quals actuen al servei dels poders econòmics -els amos del món-, cal una alternativa que posi fi a aquesta situació, prioritzi polítiques socials i solucioni el problema de l’encaix de Catalunya en Espanya.

-Com ja hem comentat altres vegades -continua dient-me- el federalisme s’ajusta al món en el què vivim, ja que té present la interdependència creixent i la sobirania compartida. Els federalistes ni volem la independència ni acceptem la recentralització de la dreta cavernícola espanyola. La nostra aposta -m’insisteix- és un estat federal republicà.

Només construint una Europa sense fronteres, més justa i solidària, aconseguirem posar fi a una situació que incrementa les desigualtats i afavoreix poques persones, mentre hi ha una majoria social que pateix les conseqüències d’unes polítiques depredadores que tot ho controlen en benefici només dels que les promouen.

Si no s’alimenta i creix la cultura de l’opció federal -els col·lectius democràtics que s’organitzen de forma federal tenen menys conflictes i són capaços d’administrar millor les diferències- serà difícil sortir d’aquest embolic en què estem instal·lats per la irresponsabilitat i la incapacitat dels que anteposen els seus interessos partidistes al bé comú.

No hem d’oblidar que la història catalana està plena de federalistes i confederalistes, des de Pi i Margall a Valentí Almirall, i per això hi ha federalistes que militen en diversos partits i organitzacions. Tanmateix, tots ells sempre han assenyalat que el pacte és l’essència del federalisme i són conscients que és “la forma més sofisticada i eficaç d’organització política que hi ha en aquests moments”.

Per mitjà de les explicacions que donen experts dels països on funciona el federalisme com ara els Estats Units, el Canadà, Alemanya, Bèlgica o l’Índia, que donen suport a aquesta opció política, Albert Solé ens demostra en el seu documental que és possible millorar la convivència i també millorar les nostres condicions de vida si hi ha voluntat política per posar els mitjans que calguin i es treballi per prioritzar valors com la justícia, l’equitat i la fraternitat.

Ningú pot dir que serà una feina fàcil, però tots hem de treballar-hi si volem fer realitat aquest objectiu i desfer l’embolic en el qual estem instal·lats. Acceptar la divisió i la confrontació que defensen les identitats nacionals només servirà perquè la majoria de la ciutadania perdi drets socials i laborals.

Defensar el benestar de les persones per sobre de qualsevol altra causa ha de ser la nostra prioritat, ja que el fonament de la societat humana es basa en el respecte a la dignitat inherent a tots els membres de la família humana i als drets iguals i inalienables de cadascun de nosaltres.

Acerca de FAVB 75 Articles
Federació d'Associacions de Veïns de Badalona

Be the first to comment

Leave a Reply