Les llistes d’espera, desesperant

Reunió de la comissió de salut de la FAVB per tractar les llistes d’espera

El passat 25 de gener, en el context d’una convocatòria estatal a la nostra ciutat, les diverses plataformes socials Marea Blanca, Marea Pensionista, Iaioflautes, Comissió de Salut de la FAVB, PAC …, així com diversos sindicats ens vam adherir a la concentració que es va dur a terme a l’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti).

La protesta era molt important, sobretot, perquè Catalunya és la comunitat autònoma que més esta patint les retallades en matèria de salut. Cal ressaltar, com a dada molt significativa, que una de cada deu persones dependents no rep cap prestació de la llei de la dependència, tot i haver estat avaluada, superant la mitja de l’estat espanyol en més d’un 12%.

Sovint, quan es parla de llistes d’espera, entenem que només fan referència a les intervencions quirúrgiques, quan precisament moltes tenen un termini garantit pel Servei Català de la Salut i es podem consultar en la web del departament.

El pacient-usuari pot demanar al seu centre de referencia que compleixi amb els terminis, i si cal derivar-lo, demanar que sigui dintre del seu territori i, si pot ser, que sigui a una entitat que estigui dintre del sistema sanitari públic.

Així també, cal remarcar que les llistes d’espera de cirurgia estan a l’abast de qualsevol ciutadà que les vulgui consultar:

http://catsalut.gencat.cat/es/coneix-catsalut/acces-sistema-salut/llistes-espera/intervencions-quirurgiques/informacio

Les llistes d’espera també fan referència a proves diagnostiques: ressonàncies magnètiques, escàners i d’altres proves complementàries, que són fonamentals per accelerar el diagnòstic en molts processos.

Cada cop es fan més cribratges per detectar tipus de càncers (mama, colon) mesura que, com a usuaris, cal celebrar i criticar alhora, donat que no van acompanyades de més recursos, fet que col·lapsa serveis en no disposar de més professionals que puguin donar cobertura a la demanda.

Capítol a banda mereix la rehabilitació. Es necessita que s’actuï amb més rapidesa en aquest àmbit. Poder fer la rehabilitació quant ho necessitem i no com està passant actualment, que quan ens criden, ja no ens cal o hem hagut de recórrer a un professional per la via privada, assumint nosaltres la despesa.

Tenim molt bons professionals i tres molt bons hospitals a la zona (HUGTiP, HMB I FHES) que donen cobertura a la nostra ciutat. Cal aprofitar-los i demanar a les administracions més recursos, tant en matèria econòmica com de recursos humans, per poder optimitzar els espais.

VOLEM UNA SANITAT PÚBLICA, UNIVERSAL I DE QUALITAT, SENSE COPAGAMENTS NI RE-PAGAMENTS  PERQUè éS NOSTRA I LA PAGUEM AMB EL NOSTRES IMPOSTOS.                    

Manel Abia (Comissió de Salut FAVB)

Acerca de FAVB 75 Articles
Federació d'Associacions de Veïns de Badalona

Be the first to comment

Leave a Reply