Entrevista a l’alcaldessa de Badalona

Dolors Sabater ens rep a La Veu dels Barris al consistori
Dolors Sabater ens rep a La Veu dels Barris al consistori

¿Com valora els anys que portem de mandat? ¿Com ha millorat aquest ajuntament amb les entitats veïnals? ¿Què punts creus que encara podem millorar?

Valoro molt positivament haver iniciat un canvi a les polítiques dels últims anys, especialment el darrer mandat. Badalona es una ciutat de classe treballadora, exemple de lluita dels drets i la justícia social, part del cinturó vermell de l’àrea metropolitana. Es un contrasentit que governés el partit més corrupte de la democràcia, que s’està carregant totes les millores socials que hem guanyat. Es positiu haver començat a revertir aquestes polítiques i posar les persones al centre de la política, però encara falta molt per fer.

Albiol tant a campanya com amb la seva forma de treballar, menyspreava les entitats veïnals, s’ha de reconèixer que va connectar amb la gent del carrer que se sentia desatesa per la institució. El no tenir en compte els ambients comunitaris, feia que resolgués problemes sense tenir consens. Les associacions de veïns tenen una visió més global dels problemes del barri i poden ajudar a trobar solucions de consens. En aquest sentit, hem recuperat els consells de districte, hem creat de nous com el Consell Econòmic i Social, donem més valor i fem més polítiques participatives, per fer una política compartida on la gent, no només es usuària, sinó que també es protagonista.

Fa un any que es va posar en marxa el nou pla de seguretat. ¿Podries fer una valoració dels resultats obtinguts?

Fem una valoració positiva dels resultats, la policia de proximitat només estaven fins les 5 o les 6 i ara mateix està fins les 10 de la nit. Tenim encara limitacions ja que no disposem de tota la plantilla necessària. El model es positiu i quan tinguem el servei complert, es veuran les millores. Una nova acció d’aquest pla es la prevenció planificada, es fa un seguiment dels conflictes fins que es resolen; els agents ho valoren positivament i s’aconsegueixen resultats.

Ens arriben moltes queixes de que no troben la guàrdia de proximitat. ¿Creu de debò que funciona?

Cada districte té una parella de proximitat de referencia, que treballa els problemes amb el coordinador de districte i el regidor i s’ha tractat de mantenir sempre, però com he dit, per diverses circumstàncies, hi han hagut dies que s’ha anat just de personal i no s’han pogut posar tots els que tocaven, però si que hi estan i fan molt bona feina.

El Pla d’inversions Municipals (PIM) que es va votar al procés participatiu, ¿Es realitzarà tot en aquest mandat?

En principi, la previsió es que tots els projectes que es van votar, estiguin fets o començades les obres al final del mandat.

Un govern d’esquerres com el vostre, ¿potenciarà la participació del moviment veïnal o el mantindrà apartat i sense recursos com el darrer govern?

Aquest mandat hem posat molt accent a la participació, veníem d’un període on no es convocava els consells de districtes, ni es comptava amb les associacions de veïns. Hem fet uns pressupostos participatius, amb quantitats molt elevades i crec que demostra que no son només paraules, sinó una voluntat real. Des de participació estem ajudant a les entitats on necessiten suport i formació per poder renovar-se, per que la musculatura del moviment veïnal sigui forta. Volem estar al costat de les entitats i ajudar a que es consolidin.

Ens arriben queixes de consells de districte que no estan funcionant i portem més de 2 anys sense consell de ciutat. ¿Què podem fer per millorar els existents i quan podrem tenir el primer consell de ciutat?

Si hi han consells de districte que no estan funcionant bé, l’hem de solucionar, entre l’administració i les entitats. Potser algunes entitats tenen problemes i ara mateix no poden dedicar-hi temps. En conjunt, la ciutat es rica en moviments associatius, si algun districte hi han problemes, s’hauria de parlar amb el regidor o coordinador del districte per resoldre el problema.

En quant a consell de ciutat, s’està treballant però encara no tenim una data al calendari.

Aquest dies ens trobem amb el moviment per unir els tramvies, ¿Quina es la posició d’aquest ajuntament?

Nosaltres estem a favor de tota mobilitat sostenible. Hem fet alguns passos amb la generalitat, per que el tramvia no es quedi a Sant Adrià i entri a Badalona, fins al port, ja que el barri de la mora està molt mancat de transport i potser fins l’estació.

Des de la regidoria d’espais públics i mobilitat hem convocat i hem fet difusió de la mobilització del dia 20.

A novembre de l’any passat, la FAVB va presentar el seu projecte de ciutat. ¿Com ho valora? ¿En que creu que aquest ajuntament pot col·laborar amb les entitats?

Valoro positivament el treball i que les entitats veïnals tinguin debats i posicionament sobre temes de ciutat, es important que hi hagi espais per parlar d’aquest temes.

Hi ha molts temes per treballar, alguns ja estem treballant amb línies semblants, altres no estan a l’agenda política. Es una feina positiva, nosaltres creiem en la cogovernança de polítiques públiques. Un govern com el nostre que treballa pels drets de les persones, es evident que ha de comptar amb els moviments.

Aquest estil de treballar conjuntament, buscant no competir, cooperant i trobar solucions, es un camí imprescindible.

En tot el teixit organitzatiu, es nota la falta de joves. ¿Què accions podria fer aquest ajuntament per a fomentar la participació?

Hem aprovat el pla director de joventut, hem recuperat la relació amb el Consell de la joventut, amb l’objectiu de tenir en compte els joves. Al darrer mandat es van perdre moltes polítiques que estem recuperant poc a poc. Des de les associacions s’ha de fer una reflexió conjunta, per veure com atraure’ls a les entitats, fent-los veure que pot ser un lloc on desenvolupar els seus projectes. Això val també per les dones o pels veïns d’altres orígens culturals.

¿Alguna autocrítica que tingui que realitzar?

Hem de millorar la comunicació amb els veïns de les tasques que s’estan fent a la ciutat, hem fet el procés participatiu on es va involucrar molta més gent que a altres ciutats, però, hem d’arribar a moltes més.

Hauríem d’haver sabut gestionar les expectatives, som molt ambiciosos i volem canviar la ciutat i potser centrant-s’hi en menys temes, s’haurien visibilitat més. La situació després d’anys de retallades era crítica, la falta d’inversió a manteniment fa que augmenti la degradació.

Les associacions han de fer el seu paper reivindicatiu però posant en valor el que s’ha fet, s’ha donat resposta a problemes de fa molts anys, com l’ascensor d’Albert Llanes. Aquest any es veurà tota la feina de cuina que hem estat fent. Es cert que jo he criticat que les coses es fessin als darrers anys de mandat, però ara m’he donat compte que els procediments endarrereixen els projectes, per exemple els laterals de l’autopista que ja s’estan fent.

Be the first to comment

Leave a Reply