El parc de Ca L’Arnús patrimoni amenaçat de la ciutat de Badalona

Entrada del parc de Ca l’Arnús que està en perill per l’especulació urbanística

La ciutadania sempre som els últims en assabentar-nos: quan es fa un planejament urbanístic o es modifica l’existent, es passa de puntetes per sobre de l’obligació de fer un pla de participació ciutadana: de vegades n’hi ha prou amb publicar-ho en el diari de més tiratge o en el butlletí oficial de la província o en parlar-ho amb l’associació de veïns de la zona d’una manera més o menys informal, sense obrir un veritable debat ciutadà. El resultat és que quan anys després es volen materialitzar els drets adquirits per certs particulars, és quan de debò ens adonem de la magnitud de la tragèdia.

Entrada del parc de Ca l’Arnús que està en perill per l’especulació urbanística

Dic tot això per referir-me al Parc de Ca l’Arnús, que és un pulmó verd de la nostra ciutat i que hem adquirit amb diners o recursos que també eren de tota la ciutat. Tot? NO! Una petita parcel·la va quedar en mans privades amb un dret d’edificació just al bell mig de l’entrada pel carrer Sant Bru. Allà on tota la ciutadania veu un parc públic metropolità, el Pla General Metropolità veu una parcel·la edificable enmig d’un parc urbà.

Les Associacions de Veïns del Districte I, juntament amb la FAVB, ens hem posicionat clarament: no volem pisos a dins del parc!. I tots els grups polítics municipals (amb l’excepció dels dos representants del Partit Demòcrata i Unió) han estat d’acord en aprovar una moció en el Ple de l’Ajuntament (26/9/2017) que diu que no volen que s’edifiqui dins del parc.

Ara li toca al govern municipal trobar una solució que sigui bona per la ciutat, perquè el parc és de tots i el volem sencer.

Queixa dels veïns que tindràn properament els nous barracons

Mentre estem lluitant per mantenir fora del parc les excavadores… una nova amenaça: tenim necessitat d’ubicar els barracons que acullin l’Institut que ha d’ocupar l’antic edifici de l’escola Lola Anglada. Aquest curs hi ha dos grups de primer d’ESO dins l’escola Lola Anglada, compartint els espais amb l’alumnat de primària, amb la problemàtica que això suposa, i al setembre s’hauran d’escolaritzar dos grups nous. La situació requereix una solució immediata perquè els instituts de la zona no poden ampliar-se més. Cal trobar amb urgència un espai on instal·lar els barracons necessaris per garantir el dret a l’educació d’aquests alumnes i aquest problema es preveu que s’agreugi any rere any mentre no estigui construït el nou institut, és a dir, d’aquí a com a mínim cinc anys.

Lloc on inicialment es volia afegir un nou edifici i que faria malbé el parc

I no trobem un lloc millor que… el parc de Ca l’Arnús. Novament posem en risc el nostre patrimoni per tapar la mala planificació, la lentitud de tots els processos administratius, la manca d’inversions de la Generalitat a la nostra ciutat,… Serà només una ocupació temporal, diuen, només cinc anys, diuen. Però acostumats com estem a incompliments continus en els terminis d’execució d’obres a la nostra ciutat cinc anys poden ser… cinquanta!

Ca l’Arnús és un espai valuós, a nivell històric, a nivell paisatgístic, com espai de lleure i com pulmó verd de la ciutat. N’estem orgullosos i hem de ser capaços de preservar-lo de totes aquestes amenaces que li arriben pels quatre punts cardinals.

Per això fem una crida als responsables municipals i als representants polítics de tots els partits: facin alguna cosa per protegir el nostre patrimoni! No ho deixin per demà…

Conxita González
Coordinadora d’AV Districte I

 

Be the first to comment

Leave a Reply