Badalona Fem Cultura

És probable que alguns lectors i lectores de La Veu de Barris ens coneguin, però molt segurament es preguntin que és la Plataforma Badalona Fem Cultura. Badalona Fem Cultura va començar com a plataforma d’entitats culturals de la Ciutat de Badalona i que després va continuar com un col·lectiu de persones que volem fomentar la cultura i el pensament crític i reivindicatiu a Badalona. Entenem la cultura com a una necessitat, no un luxe, i per això hem realitzat activitats molt diverses, des de recitals col·lectius de poesia de Pablo Neruda o Fernando Pessoa, una conferència sobre la cultura musical a la RDA, fins a cicles de cinema sobre Sud-àfrica i l’Apartheid en homenatge a Nelson Mandela. Considerem aquestes activitats necessàries sobretot, perquè segurament ningú les faria a la nostra ciutat, si no les féssim nosaltres.

Badalona Fem Cultura, organitza un cicle de cinema sobre la Revolució Russa, amb pel·lícules soviètiques que tracten sobre la Revolució de 1917, la Revolució de 1905 i sobre la Guerra Civil Russa. L’any 2017, va ser l’any del centenari de la Revolució Russa de 1917, esdeveniments històrics que van culminar en la presa del poder pels bolxevics en octubre de 1917 segons el calendari julià (novembre segons el calendari gregorià). Una revolució que va trasbalsar el món, com va dir el periodista John Reed, i que sens dubte va marcar la història del món fins l’actualitat. Per això, volem recordar el centenari de la Revolució Russa, i per aquest motiu hem preparat una selecció de pel·lícules soviètiques sobre la Revolució de 1917, la Revolució de 1905 i la Guerra Civil Russa.

Vam començar el divendres 10 de novembre amb «Octubre» de Sergei M. Eisenstein. Vam projectar la «La Mare» (Mat) de Vsèvolod Pudovkin, el 15 de desembre. I aquest any terminarem amb dues pel·lícules sobre la Guerra Civil Russa: «El quaranta-u» (Sorok pervyy), que la projectarem el divendres 16 de febrer, i «Brilla, brilla, estrella meva» (Gori, gori, moya zvezda), pel divendres 9 de març.

El Quaranta-U està ambientada en la Guerra Civil Russa, dirigida pel director Grigori Chukhrai (director de la també mítica «Balada d’un soldat»), i que va comptar com a director de fotografia amb el també mític Serguéi Urusevski, narra una història d’amor entre enemics de guerra. La pel·lícula va guanyar un premi especial al Festival de Cannes de 1957.

Brilla, brilla, estrella meva està també ambientada en la Guerra Civil Russa, narra la història d’un còmic ambulant que viatja a un petit poble rus, i que tot i la Guerra, vol iniciar en el poble una experiència artística que anomena «Art Revolucionari per les Masses». La pel·lícula va ser dirigida per Aleksandr Mitta en 1969.

Totes les pel·lícules es projectaren en Carrer Font i Escolà 6-8 de Badalona (CCOO Badalona) a les 19 hores. Totes dues pel·lícules són notables obres d’art, sobretot El Quaranta-U, i són una bona forma d’introduir-se i gaudir de l’experiència del cinema soviètic. Us convidem el divendres 16 de febrer i el divendres 9 de març.

Be the first to comment

Leave a Reply