Parlem de salut

Els companys de la comissió de salut protestant a Vall d’Hebron.

Us proposem alguna cosa més que parlar de malalties. No sols de sanitat, no sols de medicina,  no sols de medicaments…que també.  Parlar de SALUT en majúscules.

Però, que és “Salut”? Ens quedem amb aquesta definició del Congrés de Perpignan de 1976: És aquella manera de viure autònoma, solidària i joiosa.

Els companys de la comissió de salut protestant a Vall d’Hebron.

I abans no res cal tornar a recordar quines coses determinen l’estat de salut d’una societat ? En diem el “Determinants de Salut”: El Treball (la seva existència, precarietat, o no,  i la seva qualitat), Alimentació, Educació, Habitatge, Medi ambient, Pensions i salaris dignes, Cultura, ….  Per tant, l’encaix de les persones dins del seu entorn vital, és a dir el seu barri, medi urbà, o ciutat i la conseqüent relació veïnal dins l’ecosistema. Tot plegat serà, o no, salut, i farà o no salut.

Quan malgrat tot arribi la malaltia, entrarà en acció el sistema sanitari i les accions per recuperar la salut. Tanmateix veiem que prevenir i promocionar la salut és prioritari i fonamental.

A la FAVB fa ja algun temps que funciona una Comissió de salut. Un grup de persones interessades pel tema de la salut i també de la sanitat, l’ assistència sanitària, a casa nostra.

Es tracta d’un grup plural i amb aportacions de diverses formació i caràcter i on ens informem, d’arreu de les AA.VV de la ciutat. El nostre Sistema Nacional i PÚBLIC de Salut exigeix la participació de les persones ateses, que som les veritables protagonistes i titulars del sistema.

Allà reflexionem i fem propostes sobre la salut a Badalona. Això comporta també reivindicar millores i reclamar garanties de qualitat, integralitat, equitat. Condicions, totes elles, que com malauradament tothom sap, han estat molt colpejats a mans de la crisi, i també de les polítiques neoliberals d’ autoritats de Salut,  i del mateix “mercat” de la sanitat.

L’onada de privatitzacions és una tremenda epidèmia que passa per Badalona però arriba a tot Catalunya, a Espanya i a Europa.

Participant a les manifestacions de les marees de Catalunya.

Ens proposem doncs parlar, i escoltar, del tema salut i volem convidar-vos a integrar-vos i participar. I fer-ho empoderats i amb suport social mostrant que som ben capaços de reclamar i exercir els nostres DRETS i de fer propostes d’avenç cap a un futur model d’atenció, en el que ens hi va la vida. I no estem soles ni sols, treballem plegades amb moltes altres entitats i associacions en defensa de la sanitat pública dins la Marea Blanca de Salut de Catalunya,

Tractarem d’allò que proposeu . D’Atenció Primària (la nostra primera entrada al sistema via els nostres CAPS), de les insuportables Llistes d’espera, de la massificació d’Urgències, de les condicions cada dia més penoses en que han de treballar els i les treballadores de la sanitat, de les fórmules de gestió mercantil que ens envaeixen, dels Co-RE-pagaments.

Aquí estem i us esperem. Atentes a les indicacions i les participacions que considereu fer. Sempre disposats a construir salut, biològica, psicològica i social.

Com repetim a la plataforma social Marea Blanca: Salut es lluitar, perquè lluitar es salut.

Toni Barbarà

Be the first to comment

Leave a Reply