Associacionisme juvenil. Participem per transformar

Consell de la joventut reunit a Can Cabanyes per a organitzar-se

Al llarg de la nostra joventut, les persones passem per un procés d’autoconeixement i construcció de la nostra identitat, i molts i moltes joves sentim la necessitat de treballar en els nostres propis interessos i de relacionar-nos amb les persones que tenen uns interessos similars als nostres. És per això que comencem a militar a les joventuts d’un partit polític, participem d’una associació de lleure (cau, esplai, casal) , ens iniciem a una colla de cultura popular de la nostra ciutat, o participem de l’associacionisme veïnal del nostre barri.

Què és el que ens porta a participar del nostre entorn?

Consell de la joventut reunit a Can Cabanyes per a organitzar-se

Moltes vegades els joves escoltem aquell vell mantra que diu que som el futur. Dir-ho és una obvietat i una certesa, però alhora pot amagar una altra realitat, que el jovent som el present; és avui quan el jovent tenim problemes per accedir a un habitatge digne o quan ens costa trobar feina.

Com som part del present i volem un altre futur, decidim participar, ja que aquesta, és la millor manera de transformar. Ser un jove associat (que pertany al moviment associatiu) és fer una inversió a llarga durada. Hi dediques moltes ganes, moltes hores i molta feina, però a la llarga, els objectius assolits i els valors que adquireixes durant aquest procés es queden amb tu per sempre.

A Badalona, tenim una gran quantitat d’entitats juvenils de diferents tipus: entitats educatives com esplais, caus i casals, entitats polítiques i entitats que preserven la nostra cultura. La cooperació de totes aquestes enriqueix el teixit associatiu del nostre municipi, i fa que entre uns i altres l’oferta associativa que tenim abraci tots els camps d’interès pels joves.

Tot i ser entitats d’interessos molt diferents, és important treballar plegats en diferents punts d’interès comú. Quan totes les entitats treballem plegades, ens enriquim uns de la manera de treballar dels altres, i a la vegada adquirim més força com a jovent associat. És el cas, per exemple, de les jornades participatives que s’han realitzat per aportar necessitats i interessos a l’hora d’elaborar el Pla Director de Joventut del nostre municipi, aprovat el passat setembre en el Ple de l’Ajuntament de Badalona.

Els joves de Badalona treballant per fer-se escoltar

Un altre punt positiu de treballar amb xarxa entre les entitats de la ciutat és l’extensió territorial que s’abraça. Sovint el jovent fa vida a un territori molt concret i les entitats es centren a fer acció només al seu barri. El fet de fer xarxa entre diferents entitats de diferents barris ens descobreix noves realitats de la nostra ciutat, noves maneres d’incidir en els habitants de la ciutat i obre la ment al jovent, fent que aquest acabi respectant molt més la ciutat i els seus habitants.

Per no parlar de la formació que sorgeix de l’encreuament de perspectives de diferents entitats i joves l’hora d’observar la realitat que ens envolta i les solucions que volem trobar.

És per tot això que us animem a tots a participar de les entitats que hi ha al vostre entorn. I si ja ho feu, us animem a col·laborar i buscar punts en comú amb altres entitats. Al CJBDN, us rebrem amb els braços oberts per transformar entre tots el nostre entorn.

Consell de la joventut de Badalona

Be the first to comment

Leave a Reply